USB Logic Analyser( Lojik Analizör) Nasıl Kullanılır ?
Bu yazımızda sizlerle USB Logic Analyser nedir ? Nasıl Kullanılır ? Sorularına cevap bulacağız.
Elektronik projelerimizde kullandığımız devreleri işler ve çalışır bir hale getirmek için bazı durumlarda sinyal ölçümlerine ihtiyaç duyarız. Bu sinyalleri ölçmek için ilk akla gelen elbette Osiloskop olacaktır. Ancak günümüzde ufak çaplı geliştirme yapanlar, öğrenciler ve bu işlere yeni başlayanlar için bu oldukça pahalı bir seçenek. Bunun alternatifi olarak piyasada Logic Analyser( Lojik Analizör) ürünleri karşımıza çıkar. Bu yüzden sizlere bu yazımızda piyasada en çok karşımıza çıkan, ulaşılması osiloskopa nazaran daha kolay olan bu küçük yetenekli yardımcımızı inceleyeceğiz. Bu ürünün bir diğer ismi de mantık analizörüdür. Sinyal görüntüleme ve yakalama için kullanılır.
Resimde gördüğümüz Logic Analizörü satın aldığımız zaman içerisinden Logic Analyser, 1 adet USB 2.0 PC kablosu, Çeşitli sayıda Jumper çıkmaktadır. Kendi donanım ve tasarımlarınızda veya hazır sistemlerin analog ve dijital sinyal ölçümlerinde oldukça kolay bir şekilde kullanabilirsiniz. Ölçtüğünüz sinyallerin kayıtlarını tutabilir ve daha sonra analiz edebilir diğer ölçümlerinizle karşılaştırabilirsiniz. Logic Analyser için harici bir beslemeye gerek yoktur. Gerekli olan enerjiyi bilgisayarın USB portundan alır.
USB Logic Analizör’ün teknik özelliklerine baktığımız zaman ilk önce dikkatimizi çeken şey 24Mhz’e kadar örnekleme frekansı sağlamasıdır. Bunun yanında 8 adet channel mevcuttur. Bu channellar sayesinde 8 farklı sinyali takip etmek izleme imkanınız mevcuttur. Her bir kanal, farklı özelliklerde analiz edilebilir. Bu ürünün analiz etmemizi sağladığı protokoller aşağıdaki gibidir:
- CAN
- DMX-512
- I2C
- I2S/PCM
- Manchester
- 1-Wire
- Async Serial
- Simple Parallel
- SPI
- UNI/O
Görüldüğü gibi birçok analiz özelliğini bizlere sunmaktadır. Bunun yanında, yükselen kenar, düşen kenar gibi tetiklemeleri seçme imkanını bize sunar.
Bu ürün piyasadaki asıl analizörlerin bir klonudur. Bu yüzden Saleae Lojik yazılımları ile tam uyumludur. Bu yazılımı basit bir şekilde bilgisayarınıza kurabilir ve saniyeler içerisinde kullanabilirsiniz. Bu programı Salea websitesinden indirebilirsiniz.
Videoda görüldüğü gibi Logic Analyser ile sinyalleri harika bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Evinizde profesyonel bir geliştirme yapabilmenizin kapısını açan küçük ama oldukça kullanışlı bir ürün. Resimdeki Canbus sinyalini inceleyebilirsiniz. Canbus protokolünden bir önceki yazımızda bahsetmiştik. Özellikle CAN, SPI, I2C geliştirmesi yaparken sinyalleri ve hataları ayıklamak bu analizör sayesinde oldukça basit.